اگر سفیه یا مجنون مالک اموالی باشند، آیا خمس و سایر وجوهات شرعی به آنها تعلق می‌گیرد؟
پرسش
اگر سفیه یا مجنون مالک اموالی باشند، آیا خمس و سایر وجوهات شرعی به آنها تعلق می‌گیرد؟ و ولیّ آنها باید پرداخت خمس داشته باشد؟
پاسخ اجمالی
1. چنانچه سفیه یا مجنون، مالک اموالی باشد که در پایان سال خمسی از خرج سالش زیاد بیاید، بیشتر مراجع آن را مشمول خمس شمرده‌اند، ولی برخی از فقها[1] اموال سفیه و مجنون را متعلق خمس ندانسته و برخی[2] این عدم شمول را فقط برای مجنون دانسته‌اند.
ضمن اینکه بعضی از مراجع، در خصوص زکات، فقط اموال سفیه را شامل آن، می‌دانند.
2. بر فرض تعلق وجوه شرعی، قیّم و ولیّ باید نسبت به پرداخت آن اقدام نمایند. البته برخی از مراجع می‌گویند، اگر بعد از بلوغ، سفیه یا مجنون شده‌ باشند، باید با اجازه حاکم شرع(مجتهد جامع الشرایط) خمس پرداخت شود.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در مورد مجنون احتیاط واجب و در سفیه واجب است ولیّ آنها پرداخت کند.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
1. بله تعلق می‌گیرد.
2. قیّمی که از طرف حاکم شرع معین شده باید پرداخت کند.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
اگر سفیه یا مجنون از هنگام بلوغ، سفیه یا مجنون بوده‌اند، باید ولیّ آنها خمس اموال آنها را بپردازد و اگر بعد از بلوغ سفیه یا مجنون شده‌اند باید با اجازه حاکم شرع خمس اموال آنها را بپردازند. اما زکات به اموال مجنون تعلق نمی‌گیرد ولی به اموال سفیه تعلق می‌گیرد، که ولیّ شرعی او باید پرداخت کند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
خمس واجب نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه سفیه و مجنون مالک اموالی باشند که زائد بر مؤونه باشد و به آن سال بگذرد باید ولی آنها خمس آن را بپردازد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
به اموال مجنون خمس و سایر وجوه شرعی تعلق نمی‌گیرد؛ اما به اموال سفیهی که بالغ شده است،  خمس و سایر وجوه شرعی تعلق می‌گیرد و باید با اجازۀ ولی شرعی خود، آن را بپردازد یا ولی شرعی، خود به پرداخت آن از جانب سفیه اقدام کند.  لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله مکارم شیرازی.
[2]. آیت الله هادوی تهرانی.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی و صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.