آیا حضرت آدم(ع) و دیگر پیامبران به ولایت ائمه اطهار(ع) گواهی دادند؟ آیا برخی پیامبران ولایت آنها را نپذیرفتند؟
پرسش
من در جایی خواندم که حضرت آدم، ولایت حضرت علی را قبل از این‌که به این دنیا بیاید، نپذیرفته است، به همین دلیل پیامبر اولوالعزم نشد. منبع این سخن کجاست؟
پاسخ اجمالی
روایاتی وجود دارد که خداوند هر پیامبری را که خواست مبعوث کند، درباره ولایت امیر المؤمنین علی و سایر ائمه اطهار(ع) از آنها پیمان گرفته است، که برخی از این احادیث دارای سند صحیحی هستند.[1]
درباره نپذیرفتن ولایت حضرت علی(ع) از سوی حضرت آدم؛ در روایتی نقل شده است: «خداوند هر پیامبرى را که مبعوث نمود- از آدم(ع) تا محمد(ص)- ولایت اهل بیت را بر آنان عرضه داشت، هر کدام که پذیرفتند، آسوده و راحت شدند، و هر کدام که درنگ نمودند، گرفتار نوعی ناراحتى و دردسر شدند. آدم به گناه، نوح به غرق، ابراهیم به آتش، یوسف به چاه، ایوب به بلا و داود به خطاکارى».[2]
در زمینه این روایت باید به دو نکته اشاره کرد:
الف . این روایت هم جهت محتوا و هم جهت مرسل بودن چندان قابل اعتماد نیست.
ب . در این روایت سخن از انکار و نپذیرفتن ولایت حضرت علی(ع) نیست، بلکه تنها اندکی تعلّل و درنگ در پذیرش است.

[2]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب(ع)، ج ‏4، ص 138 – 139، قم، انتشارات علامه، چاپ اول، 1379ق.