در خرید و فروش طلا به طلا، یا نقره به نقره علاوه بر شرایط عمومی خرید و فروش، چه شرایط دیگری باید رعایت شود؟
پرسش
با سلام؛ در معامله معاوضه طلا به طلا مثلا 30 گرم طلای نساخته با 30 گرم طلای ساخته شده، معاوضه شود و مبلغی به عنوان اجرت ساخت اگر مدتی به طرف مقابل فرصت دهیم مثلا یک‌ماه، آیا حکم معامله نسیه را پیدا می‌کند که می‌گویند معامله طلا به طلا به صورت نسیه حرام است. آیا در صورتی که برابر باشد، آیا معامله صحیح است؟
پاسخ اجمالی

در خرید و فروش طلا به طلا، یا نقره به نقره، علاوه بر شرایط عمومی خرید و فروش،[1] دو شرط دیگر باید رعایت شود:

  1. وزن آن ‌دو مساوی باشد.
  2. معامله به صورت نقدی صورت گیرد؛ بلکه باید فروشنده و خریدار پیش از آن‌که از یکدیگر جدا شوند، جنس و عوض آن را به یکدیگر تحویل دهند. البته این شرط اختصاص به خرید و فروش طلا به طلا، یا نقره به نقره ندارد؛ بلکه خرید و فروش طلا به نقره، یا نقره به طلا نیز باید رعایت شود.[2]

از این‌رو، در مواردی که رعایت این‌ دو شرط مشکل باشد، می‌توان دو معامله مستقل انجام داد. مثلا طلای نساخته یا کهنه را به قیمتی بفروشد، و طلای ساخته‌شده و جدید را به مبلغی بخرد. در این صورت چون طلا در برابر طلا خرید و فروش نشده، رعایت این ‌دو شرط لازم نیست و قیمت این ‌دو طلا لازم نیست مساوی باشند، یا نقدا دریافت و پرداخت شود.

[1]. ر. ک: «شرایط معامله صحیح»، 6200.

[2]. ر. ک: امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده، بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 2، ص 236، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ هشتم، 1424ق.