شخصی در گذشته حمامی را احداث کرده و همراه با قطعه‌ای زمین کشاورزی آن را وقف نمود. به مرور زمان به جهت فرسودگی و عدم استفاده، ساختمان آن تخریب شد، حال تکلیف چیست؟
پرسش
سلام علیکم؛ سال‌ها پیش حمامی در یکی از محلات یزد ساخته شد و بانی حمام برای تأمین هزینه‌های حمام چند قطعه زمین کشاورزی وقف کرد. این هزینه‌ها انجام می‌‌شد تا اینکه به جهت فرسودگی حمام و عدم استفاده از آن، حمام سال پیش تخریب شد. حال سؤال این است: حکم شرعی در مورد آن حمام و تکلیف درآمد حاصله از زمین‌های کشاورزی چیست و چطور باید مصرف شوند؟
پاسخ اجمالی

در صورتی که امکان بازسازی وجود نداشته و یا دیگر نیازی به آن نباشد، می‌توان از زمین و سایر درآمدهای موقوفات، در دیگر امور خیر و عام المنفعه که به نیت واقف نزدیک‌تر است، استفاده نمود.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

اگر امکان استفاده از آن در حمام نیست می‌توانند در امور عام‌المنفعه، از آن استفاده کنند؛ البته مشروط بر این‌که اهالی محل نیازشان به این طرح‌ها منتفی شده باشد.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

زمین حمام و زمین‌هاى موقوفه بر آن در مواردى که به هدف واقف نزدیکتر است، باید مورد استفاده واقع شود.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

محل حمام باید در مورد دیگری که به نظر واقف نزدیکتر است استفاده شود و درآمد زمین‌های مذکور هم در استفاده جدید هزینه شود.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

چنانچه تجدید بنای حمام ممکن باشد باید انجام شود و الا متولّی شرعی می‌تواند زمین آن را اجاره دهد و از درآمد آن جهت حمام فقرا هزینه کند و اگر این جهت هم نمی‌شود صرف امور خیر نمایند.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

  1. چنانچه در حال و آینده نیازى به استفاده از آن مکان مطابق نیّت واقف نباشد، مى‌توان جهت سایر کارهاى عامّ المنفعه از آن استفاده کرد. و در صورتی که امکان استفاده از آن مکان نباشد می‌توانند آن را فروخته و مکان دیگری خریده و از آن جهت کارهای عام المنفعه استفاده کرد.
  2. باید درآمد مذکور خرج ساختن حمام برای افراد بی‌بضاعت و یا پرداخت آب‌بهای حمام آنها شود.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.